Munkanélküli segély 2022 - álláskeresési járadék - utalása és összege

Munkanélküli segély utalás 2022

Munkanélküli segély utalás 2022

Munkanélküli segély, járadék 2015/2016

2014. november 17. - Üdv itt

Az álláskeresőt mennyi munkanélküli segély illeti meg?

Az álláskeresőnek a munkanélkülivé válását megelőző 4 naptári negyedévben elért átlagkeresetét alapjául véve kell kiszámítani, a munkanélküli járadék összegét.

A munkanélküli járadék folyósítása két szakaszra tagolódik, az első szakaszban-folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart a folyósítás maximális összege, az átlagkereset napi összegének járadékalap 60 százaléka. A folyósítás második szakaszában, az összeg a minimálbér 60 százaléka.

Az alsó-felső határ az  évenként emelkedő minimálbérhez igazodik, alsó határa a minimálbér 60 százaléka a felső határa a minimálbér 120%-val egyezik meg.

A munkanélküli járadék összege a folyósítási időtartam mindkét szakaszában az átlagkeresettel egyenértékű, ha az álláskereső korábbi átlagkeresete a munkanélküli járadék alsó határánál alacsonyabb.

Mennyi időtartamra jár a munkanélküli járadék?

A munkanélküli járadék folyósításának időtartamát ,annak a periódusnak az alapjául véve kell megállapítani amennyit az álláskereső a munkanélkülivé válást megelőző 4 év  alatt munkaviszonyba töltött. Minden 5 munkaviszonyban töltött nap 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg.

Az álláskereső munkaügyi központnál történő jelentkezése, megegyezik a munkanélküli járadék folyósításának kezdő napjával.

A munkanélküli járadék folyósításának időintervalluma minimum 73, maximum 270 nap.Az első folyósítási szakasz a megállapított utalási idő fele,de legfeljebb 91 nap .A járadékfolyósítás második szakasza a megállapított utalási idő hátralévő része, legfeljebb 179 nap.

Ha a munkaviszonyt a munkavállaló tisztességes(korrekt,rendes), illetőleg a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, a munkanélküli járadék munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével utalható feltéve, hogy az utaláshoz szükséges feltételeknek az álláskereső megfelel.

A munkanélküli járadék folyósítását szüneteltetni kell:

  • alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés idejére,
  • rövid időintervallumú közhasznú munkavégzése alatt,
  • előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti kivéve, ha a szabadságvesztés-büntetést pénzbüntetés átváltoztatása miatt állapították meg,
  • rövid időintervallumú, legfeljebb 90 napig tartó kereső tevékenységet folytat, feltéve, hogy ezt bejelentette a munkaügyi központnak,
  • terhességi gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra, illetőleg gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megállapítását jelenti be.

A munkanélküli járadékot tovább kell folyósítani ,ha a munkanélküli járadék folyósítása szünetelésének oka megszűnik , és fennállnak az álláskeresési járadékra való jogosultság feltételei.

Ha a szünetelés 540 napnál hosszabb ideig tartott, a munkanélküli járadék alsó határának számításánál a szükséges legkisebb munkabérnek az ismételt folyósítást kezdő napján hatályos összegét kötelező figyelembe venni.

A munkanélküli járadék folyósítását meg kell szüntetni abban az esetben, ha az álláskereső:

  • a munkanélküli járadék folyósítási idejét kimerítette,
  • oktatási intézmény nappali tagozatán folytatja tanulmányait,
  • olyan képzési lehetőséget fogad el, amelynek során a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét elérő rendszeres támogatásban részesül,
  • keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha az 90 napnál rövidebb időtartamú,
  • jogosulttá, válik rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra,
  • munkanélküli járadékban részesül és törlik a nyilvántartásból,
  • kéri azt,
  • meghalt.

Ha a munkanélküli járadékban részesülő személy legalább napi 4 óra munkaidejű, határozatlan időtartamú munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, kérésére a folyósítási időből a még hátralévő időintervallumra járó járadék meghatározott összegét egy összegben szükséges kifizetni, feltéve, ha a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll és a munkaadó igazolja a munkaviszony fennállását. A kérvényt az álláskeresőnek a munkanélküli járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtania.

A bejegyzés trackback címe:

https://munkanelkulisegely.blog.hu/api/trackback/id/tr86910907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása